Rychlý kontakt
 eshop@bez.cz  
Prodejny v Praze a Frýdku-Místku budou 8.5.2024 zavřeny. Opět otevřeme ve čtvrtek 9.5.2024. Děkujeme za pochopení.

Co říkáme na Salomon Pulsar Trail 2/PRO?

Před časem jsem sliboval recenzi bot Salomon Pulsar Trail 2/PRO a konečně jsem se k tomu dostal! 

Na úvod se hodí říct, že se jedná o závodněji laděnou botu, pro zkušenějšího běžce. Ten z ní dokáže vytěžit o něco více než hobík. Tomu by naopak mohla přijít nestabilní, zvlášť při došlapu přes patu. 

Začneme technologiemi, aby bylo jasné, co od boty můžete zhruba čekat. Klasikou jsou tkaničky QuickLace, které po utažení schováte do kapsičky v tzv. jazyku. Tzv. protože „jazyk“ je tentokrát spojen se zbytkem boty. Ta se nazouvá podobně jako ponožka. Nespornou výhodou je mnohem menší počet nečistot v botách, což se hodí zejména na prašných trailech se spoustou kamínků, jehličí a větviček. Vadou na kráse může být těžší přístup do boty, minimálně než získáte potřebný grif. Perfektní obepnutí nohy docílíte opět pomoci SensiFitu. O tlumení se stará pěna Energy Surge – ta vyniká svou návratnosti energie, lehkostí a měkkostí, kterou oceníte zvlášť na dlouhém trailu. K lepšímu odrazu a snižování ztrát energie pomůže zabudovaná destička do mezipodešve Energy Blade. Destička je z TPU materiálu a má určitý tvar, do kterého se ráda vrací, takže trochu ztlumí náraz dopadu a trochu pošoupne dopředu při odrazu, ale rozhodně nečekejte žádnou „pružinu“ jako s karbonem. Typická podrážka Contagrip podrží na většině povrchů, na které byste na trailu mohli narazit. Samozřejmě není to podrážka do hlubokého bahna nebo sněhu, s tím je třeba počítat. 

Osobní zkušenost

Salomon uvádí, že bota je vhodná na běh zhruba do 50 km. Dle mého názoru záleží na běžci. I přibližně 70 km není problém a šlo by klidně více. Tlumení na to bota má a v přední části je dostatek místa. Často se stává, že lidé moc nevěří, že by podobné typy bot měly zvládnout hory. Každému můžu jen říct, ať se nebojí a zkusí to. Jestli jste ve 3500 tisících nebo v 500 metrech nad mořem, boty zkrátka drží. Podrážka mě rozhodně zaujala, ačkoliv se jedná o Contagrip, který Salomon dává všude, nemůžu si pomoct, ale mám pocit, že u Pulsar Trail 2/PRO drží lépe. Proběhal jsem s nimi lehké traily, sněhové úseky, písečné cesty, asfalt a nedokážu říct, že by mě někde zradily. 

Závěrem

Berete závodění vážně, ale nechcete utrácet tolik peněz za kolekci S/LAB? Tak v tom případě je Pulsar Trail 2/PRO přesně ta bota, kterou zvolit. Dostatek tlumení, svršek prakticky srovnatelný s S/LAB, podrážka, která drží. Tohle všechno u Pulsar Trailu najdete. Pro mě to může být černý kůň stáje Salomon při nadcházející B7 😉 nebo při jiných závodech, kde ze sebe chcete dostat to nejlepší.

Tak ať to běhá!

Dan