Rychlý kontakt
 eshop@bez.cz  
Prodejny v Praze a Frýdku-Místku budou 8.5.2024 zavřeny. Opět otevřeme ve čtvrtek 9.5.2024. Děkujeme za pochopení.

Salomon Thundercross - recenze hromové krosovky!

Novinka letošního podzimu Salomon Thundercross má konečně šanci se pořádně ukázat. Podzim byl zatím velice mírný, avšak s příchodem listopadu a dešťů je konečně možnost si kvality tohoto modelu pořádně prověřit. Tak co myslíte, jak obstál?

Začněme nejprve technickou stránkou bot. Už z názvu lze poznat, že se jedná spíše o botu do měkčího a technického terénu. Tomu napovídá i podrážka. Desén je agresivnější, o velikosti 5 mm s technologií Contagrip, boty tak drží za všech podmínek. Tlumení jako u všech posledních modelů obstarává měkká a responzivní pěna Energy Foam. A i když bota patří k těm tlumenějším, váží pouhých 280 g. Nechybí ani systém SensiFit, jenž skvěle obepne každý typ nohy. A důležitá informace je i drop – v tomto případě je menší, pouhé 4 mm.

Jak jsem již zmínil, je to krosovka, takže jako ostatní vychází z modelu Speedcross, přesto je zde mnoho rozdílů, které mohou vybízet ke koupi jedné, či druhé boty. Svršek působí velice podobně, ale přední část boty je širší než u Speedcrossu a poskytuje dostatek prostoru pro prsty. Ačkoliv je desén vytvořen pro technické traily, není tak těžkopádný ani na silnici nebo tvrdém povrchu. Tím se dostáváme  k mému dojmu z Thundercrossu. Musím uznat, že Contagrip drží vážně dobře. Bláto, kameny, listí, zatím žádný terén mě nepřekvapil natolik, abych sebou fláknul o zem. Po zhruba 200 km se nijak zvlášť neprojevuje degradace, a to ani když terén dost střídám a nedržím se jen na lesní pěšině. Velice příjemným překvapením je pro mě tlumicí vrstva. Ačkoliv je známá už z předchozích modelů, mám pocit, že v dopadové části je tlumení tentokrát více, než je u Salomonu běžné. Musel jsem si na to trochu zvyknout, ale není to na škodu. Kontakt s terénem je stále na vysoké úrovni a nestalo se mi, že bych špatně reagoval kvůli měkkému tlumení. I přes větší porci tlumení působí bota na noze lehce a není problém v ní vyvinout celkem slušné tempo. Jazyk je relativně volný a bota se obouvá snadno, také se mnohem snadněji utahuje. Věřím, že to pro mnohé mohl být drobný nedostatek u jiných modelů. Tkaničky jsou však tentokrát dlouhé až to pěkné není. Doporučuji vždy celý přebytek tkaničky schovat do kapsičky v jazyku.

  

Stojí tedy Thundercross za vaše peníze? Pokud chcete botu do podzimního počasí na hory nebo měkčího terénu a bojíte se, že o vzorek jiných bot rychle přijdete, tak ano! Boty opravdu podrží i za horších podmínek, a když někoho předbíhám, vždy mi v hlavě zní: You have been Thundercrossed! (pozn.: upravená verze refrénu songu od AC/DC – Thunderstruck). Díky použitému tlumení a lehce širšímu kopytu je to bota i na delší vzdálenosti. Skvěle se hodí i jako tréninková bota pro top běžce.