Jaké boty zvolit na B7?

Rok se s rokem sešel a Beskydská sedmička už klepe na dveře! My jsme znova připravili pár tipů, se kterými na B7 rozhodně nešlápnete vedle. Podívali jsme se primárně na běžecké modely pro rychlíky a nadšence, které se dají použít i když se vydáte na takovou trasu turisticky. Můžete se těšit na úspěšné pokračovatele i naprosté novinky. Pod článkem, pro porovnání necháváme boty, které jsme doporučovali již dříve. Pořadí neurčuje naše preference. Výše v seznamu jsou naprosté novinky a níže pak modely s delší tradicí. Není nutnost si tyto boty schovávat v botníku pouze na B7. Využijete je i na mnoha dalších ultra trailových závodech, nebo dlouhých výbězích, které vám přijdou pod nohy. Tak se na to pojďme podívat!

Hoka Speedgoat

Boty Speedgoat se u nás zabydlely stejně rychle jako u řady dalších běžců, kteří na dlouhých preferují trasách pohodlí. V této vlastnosti opravdu vyniká, má navíc skvělé tlumení s vysokou návratností energie. Naše pracovní pojmenování „rychlokozka“ nevychází pouze z názvu, ale také z celkového pocitu z boty. Podrážka Vibram skvěle drží na většině povrchů a dovolí zrychlit i v náročnějším terénu, na který na ultra distanci určitě narazíte. Stabilitu podporuje celková šířka boty. Doporučit můžeme jak klasiku Speedgoat 5, tak naprostou novinku Speedgoat 6. Největší upgrade proběhl v materiálu svršku – „šestka“ ho má o poznání tužší. Ne, že by svršek předchozí verze nevydržel, ale na první pohled i pocitově působí novinka odolněji. A navíc bota dokázala ještě o pár gramů zhubnout! Kdo tedy hledá naprosté pohodlí a jistotu, měl by volit Speedgoat.

Již brzy u nás najdete kompletní recenzi Hoka Speedgoat 6.

     

Salomon Genesis

Mladší bráška S/Labového modelu Genesis dorazil letos a je to pořádné dělo. Širší špička neomezuje chodidlo ani při delším běhu, a proto je to určitě dobrá volba i na ultra. Podrážka stále spoléhá na Contagrip s 5mm kolíky rozmístěnými tak, aby podržely v každém terénu. Tlumicí pěna Energy Foam nabízí dostatek tlumení. Avšak hlavní důvod, proč je Genesis dobrou volbou, je technologie Active Chassis, umístěná po stranách boty v oblasti kotníku. Skvěle ho tak obepíná a u technických seběhů drží nohu v botě jako přibitou. To dodává na jistotě i v nejtěžších terénech. Lehký, odolný a zároveň prodyšný svršek už je spolu se zavazováním QuickLace pouze pomyslnou třešničkou na dortu. Při váze boty 269 gramů se jedná o lehkého parťáka, který zvládne prakticky vše.

Více se můžete dozvědět v naší recenzi nebo recenzi kolegů ze Světa běhu.

  

Altra Timp 5

Letošní update od Altry udělal opravdový skok. Timp 5 je kompletně od základu přepracovaný a všem milovníkům přirozeného běhu nabídne neskutečný zážitek. Široká špička, nulový drop a 29mm tlumení jsou hned tři důvody proč Timp vyzkoušet. K novinkám patří podrážka Vibram Megagrip, kterou si Timp zasloužil už nějakou dobu – a nyní jsme se konečně dočkali. Rozšířený okop, prodyšný svršek a kvalitní systém zavazování tkaniček dodává pocit jistoty. Tlumicí pěna Ego Max přispívá spolu se širokou špičkou k pocitu neskonalého pohodlí. Model Timp nabízí druhé nejširší kopyto od Altry, takže je vhodná pro většinu běžců. Nespornou výhodou je také možnost připnutí návleku TrailGaiter, díky němuž se do boty nedostane štěrk, jehličí či drobné kamínky.

     

Inov-8 TrailFly

Kdo má v oblibě značku Inov-8, ten by se rozhodně měl zaměřit na novinku tohoto roku TrailFly. Nabídka od Inov-8 letos prošla velkou obměnou, která se dotkla i jednotlivých modelů. Došlo k menší redukci a představil se model TrailFly – bota, která stejně jako Altra sází na širokou špičku kopírující lidské chodidlo, přesto si zachovává drop. Jako obvykle se můžete spolehnout na podrážku s G-GRIPem a značnou ohebnost a přizpůsobivost celé boty. Změn dostála i tlumicí pěna, jež je obohacena o dusík a je tak měkčí a má vyšší návratnost energie. Nemůžeme zapomenout ani na výztuhu Meta plate, která prochází botou a chrání chodidlo proti ostrým kamenům. Celkový dojem příjemného pocitu při běhu podtrhují vložky, jež jsou také měkké a dodávají dalších pár milimetrů tlumení navíc.

  

Olympus 5

Tank, se kterým vás nic nezastaví. Olympus 5 sice na první pohled působí jako těžký nemotorný tank, když si však botu obujete, zamilujete si ji. Na noze je lehká, dobře vyvážená a díky široké špičce a celkově velkému prostoru v přední části se vaše nohy budou cítit jako v bavlnce i po sto kilometrech. I přes vysoké tlumení je bota perfektně stabilní v technických terénech a podrážka od Vibramu zajišťuje dostatečný grip pro všechny povrchy, se kterými se na B7 setkáte. Oproti předchozímu modelu je bota o něco polstrovanější a lépe nohu obepne. Olympus 5 je tak jistota, která vás donese do cíle.

    


Ultra Glide 2

Už první Ultra Glide byl velice kvalitní botou a "dvojka" nic neztratila, naopak jen získala. Svršek, je prodyšnější, ale přesto pevný. Jemnější SensiFit, který stále obepne nohu jak má, ale těm s vyšším nártem nezpůsobuje hodiny agónie. A poslední změnou je změna v patní části. Chodidlo je teď uloženo trochu níže a pro mnohé to může znamenat více stability v této tlumené botě. Zbytek změn je už je víceméně kosmetických. Podrážka s Contagripem zůstává vzhledově stejná a poslouží na vícero površích, od šotoliny po horskou stezku se můžete soustředit pouze na výkon. Tlumící vrstva Energy Foam nabízí ideální poměr měkkého tlumení a návratnosti energie. S Ultra Glidem se dá zvládnout i 100 mílovku.

  

Širší výběr:

Sense Ride 5 - inovovaná klasika

Mont Blanc - hravý závodník

Salomon Ultra Glide -  pohodlí a jistota

Trail Fly Ultra G 280

Závěrem

Ve finále jde jen o to, abyste vybrali boty, které vám budou nejvíce sedět a budete vědět, že v nich těch 100 km a nebo více či méně na dalších závodech budete schopní uběhnout/ujít. Určitě pamatujte, že žádná z těchto, ani jiných bot, není dělaná přímo na vaši nohu. Takže když občas nesedne, neznamená to, že je špatná nebo že nesedí 100 dalším lidem ;). Taky je velký rozdíl jestli chcete jít turisticky nebo běžet. Některé běžecké modely jsou tvarovány tak, aby vybízely do dalších kroků a to někdy při chůzi může vadit. Takže vybírejte pečlivě a ať to běhá na závodech a nebo jen tak pro radost. Brzy přidáme články jak na Beskydskou a další ultra trénovat a jaké další vybavení si nezapomenout, takže buďte ve střehu!

Dan