Rychlý kontakt
 eshop@bez.cz  

Jaké boty zvolit na B7?

Rok se s rokem sešel a B7 je už skoro za rohem! A my jsme si znova připravili pár párů, se kterými na B7 rozhodně nešlápnete vedle. Tak se na to pojďme podívat. Můžete se těšit na úspěšné pokračovatele i naprosté novinky. Dole ještě nechám pro porovnání boty, které jsme doporučovali loni. Pořadí neurčuje co doporučuji více, jen se snažím poukázat na klasiku, hodně tlumené modely a zajímavé volby.

 

Sense Ride 5 - inovovaná klasika

U Sense Ride došlo k velkému mezigeneračnímu skoku kupředu. Pěna Energy Foam v mezipodešvi je měkká a zároveň se necítíte v botě jako ve žvýkačce. Více vypolstrovaná patní část a inovovaná podrážka dodají tu poslední kapku jistoty, která některým chyběla. Jako vždy, nohu pevně obepne SensiFit a tkaničky QuickLace zajistí, abyste se nemuseli uprostřed závodu ohýbat a znovu je zavazovat. Co si budem, po 50-60 kilometrech a několika tisících výškových se tkaničky nezavazují zrovna snadno.

          

Sense Ride najdete tady.

 

Olympus 5 - stále tank! Stále sedí!

Tank, se kterým vás nic nezastaví. Olympus 5 sice na první pohled působí jako těžký nemotorný tank, když si však botu obujete, zamilujete si ji. Na noze je lehká, dobře vyvážená a díky široké špičce a celkově velkému prostoru v přední části se vaše nohy budou cítit jako v bavlnce i po sto kilometrech. I přes vysoké tlumení je bota perfektně stabilní v technických terénech a podrážka od Vibramu zajišťuje dostatečný grip pro všechny povrchy, se kterými se na B7 setkáte. Oproti předchozímu modelu je bota o něco polstrovanější a lépe nohu obepne. Olympus 5 je tak jistota, která vás donese do cíle.

           

Olympus je zde.

 

Glide Max TR - neuvěřitělná porce tlumení

Komu nestačí Ultra Glide, obuje Glide Max TR. Bota vytvořena pro nabíhání stovek kilometrů bude v Beskydech jako doma. Tlumící vrstva je měkká Energy Foam, ale zde je jí více, konkrétně 33 mm na patě a 27 mm na špici. Kvůli stabilitě je bota širší a pata je zároveň trochu zapuštěna do boty. Okop je pevný, ale ne vyloženě tvrdý. V kombinaci s měkkým tlumením je to ideální volba ať už na trénink nebo tak dlouhý závod jako je B7. Navíc se jedná o jednu z mála bot od Salomonu, která má klasické tkaničky, ale k tomu stále technologii SensiFit.

         

Tady najdeš Glide Max TR.

 

Ultra Glide 2 - ještě více pohodlí

Mladší verze loňské novinky! A protože už jedničky byly na slušné úrovni, měnilo se jen málo. Svršek, za mě je teď prodyšnější, ale přesto pevný. Jemnější SensiFit, který stále obepne nohu jak má, ale těm s vyšším nártem nezpůsobuje hodiny agónie. A poslední změnou je změna v patní části. Chodidlo je teď uloženo trochu níže a pro mnohé to může znamenat více stability v této tlumené botě. Zbytek změn je už je víceméně kosmetických. Podrážka s Contagripem zůstává vzhledově stejná, jestli se změnila guma, to vážně nevím. Tlumící vrstva je stále Energy Foam (dříve Energy Surge). A stále je jí dost.

          

Ultra Glidy jsou zde.

 

Mont Blanc - hravý závodník

Jednoduše, odlehčený Olympus. To bylo hodně jednoduché, ale ne zcela daleko od pravdy. Změn je tady samozřejmě dost, ale použití je obdobné. Jedná se více o běžecky založený model, tudíž je o fous uzší v přední části než Olympus. Nulový drop pro Altru typický, zůstává zachován. Tlumení je trochu méně, ale nijak to Mont Blancu neškodí. Svršek je taky jemnější a v patní části je méně polstrování, ale noha drží tam kde má. Tady si navíc můžete vybrat z dvou verzí. S klasickými tkaničkami nebo utahováním BOA. S BOA se dostáváte opět na zcela jinou úroveň obepnutí chodidla. Takový ten pocit, jako by bota byla vaší součástí a vy se můžete zaměřit pouze na výkon.

         

Mont Blanc je zde.

 

Trail Fly Ultra G 280 - vydrží prakticky všechno

Přesto, že Trail Fly vypadá jako neohrabaný barg, v trailu je jako ryba ve vodě. Tlumící vrstvy je na patě pouze 22 mm, přesto dokáže odtlumit to samé jako modely s 30 mm.  Podešev s G-GRIPem vyniká nejen skvělou stabilitou na různých površích, ale taky životností. V přední části je bota širší, právě proto, abyste se i při delších trasách cítili pohodlně. Pletený svršek je prodyšný a odolný. Hmotnost 280 g je velice příjemná na tento typ boty. Navíc na noze bych těch 280 g netipoval, přijde mi lehčí.

         

Koukni na Trail Fly Ultra G 280.

 

Naši adepti loňského roku.

Salomon Sense Ride 4 - stará dobrá klasika

Klasiku Sense Ride najdete tady.

Altra Timp 3 - tlumení i na 100 mil

Koukněte na Timpy.

Salomon Ultra Glide -  pohodlí a jistota

Ultra Glidy jsou zde

Altra Olympus 4 - tank na trailu

Sebejistý tank Olympus je zde.

VJ Sport Ultra - neuvěřitelný grip

Na VJ Ultra koukněte tady

Salomon Pulsar Trail - černý kůň roku 2022

Pulsar Traily jsou zde.

 

Závěrem

Ve finále jde jen o to, abyste vybrali boty, které vám budou nejvíce sedět a budete vědět, že v nich těch 100 km a nebo více či méně na dalších závodech budete schopní uběhnout/ujít. Určitě pamatujte, že žádná z těchto, ani jiných bot, není dělaná přímo na vaši nohu. Takže když občas nesedne, neznamená to, že je špatná nebo že nesedí 100 dalším lidem ;) Takže vybírejte pečlivě a ať to běhá na závodech a nebo jen tak pro radost.

 

Dan